Nursel Duruel’in Geyikler, "Annem Ve Almanya" Öyküsünde Laytmotif Tekniğinin Kullanımı - Danışman, Şenol (Uluslararasi Sosyal Bilimler Akademi Dergisi (USBAD), 2025)
Nursel Duruel, dilin şiirsel işlevini de kullanarak yeni öyküler yaratma peşinde olan bir yazardır. Öykülerinde sürekli farklı anlatım teknikleri kullanmaya çalışan sanatçı; masal ile günlük yaşantıyı, fert ile cemiyeti bir bütünün içinde ele alır. Yaşamsal ögelerin yanında düşsel ögeleri de canlı bir tablo olarak çizen Nursel Duruel; basit ama etkili yöntemler kullanarak bilindik, yetkin ve düzeyli bir öykü dünyası kurar. Eserlerinde özenle seçtiği motifleri, imge dünyasında hareketli bir hâle çevirir. Öykülerinde ruhsal olan ile toplumsal olanı kaynaştırırken laytmotif tekniğinin olanaklarından da yararlanır. Bu teknik yardımı ile öyküler arasında bir çağrışım kurmayı amaçlar. Bu şekilde insan sevgisini bütün öykülerinde merkeze alır. Öykülerinde, insanların içinde yaşadığı koşullara karşı takındığı tavırları yansıtmaya çalışır. İnsanların sınırlarını, geçiş noktalarını, derinliklerini ve karmaşıklığını, belirli kelimeleri tekrar ederek ifade etmek ister. Bu tekrarlar sayesinde yazar, bireylerin hayatlarındaki önemli olaylara da ayrıca dikkat çeker. Bu çalışmanın amacı, Nursel Duruel’in Geyikler, Annem ve Almanya öyküsü merkeze alınarak laytmotif tekniğinin belirlenmesi ve bu tekniğinin anlatıma kazandırdığı etkinin gösterilmesidir.