Ardyanmalı bir turbofan motorunun çok amaçlı parçacık sürü yöntemiyle optimizasyonu - TURAN, Onder; ORUÇ, Rıdvan; BAKLACİOGLU, Tolga (Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2020)
Bu çalışmada, matlab programı kullanılarak karışık akımlı ve ardyanmalı kavramsal turbofan motorunun parametrik analizi gerçekleştirilmiştir. Bypass oranı (α) ve fan sıkıştırma oranının (πc') sırasıyla 0,4≤ α ≤1,3 ve 1,2≤ πc' ≤2,1 olduğu değer aralığında motor performans parametreleri olan itki özgül yakıt tüketimi (SFC), özgül itki (ST) ve toplam verim (no) amaç fonksiyonları, hem ardyanmalı hem de ardyanmasız durum için optimize edilmiştir. Analiz için kavramsal bir turbofan motor kullanılmıştır. Optimizasyon yöntemi olarak parçacık sürü optimizasyonu (PSO) ve çok amaçlı parçacık sürü optimizasyonu (MOPSO) kullanılmıştır. Literatürde bu konuda MOPSO ile herhangi bir çalışma olmadığından bu çalışma, turbofan motorunun parametrik analizinde MOPSO yönteminin kullanıldığı ilk çalışmadır. Ardyanmalı durumda SFC, ST ve no için optimum değerler  α ve πc' nün sırasıyla 0,4 ve 1,2 olduğu değerlerde sırasıyla 52,4025, 1013,3 ve % 21,13 olarak bulunmuştur.  Ardyanmasız durumda SFC, ST ve no için optimum değerler sırasıyla 20,8887, 658,3483 ve % 30,1234 olarak bulunmuştur. Ardyanmasız durumda SFC, ST ve no için optimum değerleri sağlayan α ve πc' ikilileri sırasıyla (1,3 ile 1,2), (0,4 ile 1,2) ve (1,3 ile 1,2) olarak bulunmuştur.
Keywords: Architecture; Mimarlık; turbofan; optimizasyon; parçacık sürü; ardyanma