DADAY’IN SAKİN ŞEHİR ÜYELİK POTANSİYELİ - ÖZCAN, Hanife (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Cittaslow Uluslararası Yaşanabilir Kentler Ağı, kendi kültürünü, doğasını, geleneklerini kaybetmek istemeyen kentler tarafından tercih edilen bir oluşumdur ve Sakin Şehirler, daha yaşanabilir, geleneksel bir ortam içerisinde Sürdürülebilir yerel kalkınma sağlayarak, gelecek nesillere kentlerin aktarılmalarını sağlamaktadır. Bu çalışmada Kastamonu’nun Daday İlçesi Cittaslow Üyelik Kriterleri açısından incelenmiş, üyelik süreci için neler yapılması gerektiği ortaya konmuştur. Çalışmada, ayrıca sürdürülebilir kalkınma ve Sakin Şehir ilişkisi, Sakin Şehir ve Slow Food felsefelerinin Dünya ve Türkiye’de uygulamalarından bahsedilmiştir. Çalışma kapsamında daha önce Sakin Şehir ilan edilen 17 şehre GZFT analizi uygulanmış, bu kentler arasında benzer yönler tespit edilerek çalışma konusu olan Daday ilçesi ile karşılaştırma yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği, gözlem ve literatür taraması kullanılmıştır. Görüşmeler Daday İlçesi’nde bulunan yerel yöneticiler ve turistik işletme sahipleri ile gerçekleştirilmiştir. Görüşme, gözlem ve literatürden elde edilen bilgiler doğrultusunda Daday’ın Sakin Şehir üyesi olması konusunda değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmada verilerin analizi betimsel analiz yöntemi ile yapılmış, bilgiler doğrudan alıntı yapılarak verilmiştir. Yapılan incelemenin sonucunda Daday’ın Sakin Şehir Kriterlerinden yalnızca 25 adetini sağladığı tespit edilmiştir. Bu oran Sakin Şehir Üyesi olabilmek için yeterli değildir. Çalışmada ayrıca Daday’ın üyelik süreci ve kriterler hakkında yerel yöneticiler, yerel işletmeler, yerel halk açısından yapılması gerekenler önerilmiş, gelecek araştırmacılar için tavsiyelere yer verilmiştir.
Keywords: Sürdürülebilir yerel kalkınma, Sakin Şehir, Slow Food, Daday