PARMAK DAMAR GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİ KULLANARAK İNSAN TANIMA SİSTEMİ - Mansur, Mansur Mohamed Ali (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu tezde, lokal ikili paternli parmak damar görüntüsünü kullanan bir insan tanısı sunulmuĢtur. Yüksek güvenlik performansı ile insan kimliği birçok güvenlik cihazında ünlenmiĢtir. Parmak damarını belirleme tekniği en çok tercih edilen ürün olmuĢtur. Çünkü cihaz kısıtlamaları düĢüktür ve sahtekarlıktan kaçınmaktadır. Bu ÇalıĢmada ikili paternli parmak damar görüntüsünü kullanarak insan tanısında ilerlemenin bir çalıĢması verilmiĢtir. Genel olarak, çeĢitli yönlere odaklanlanılmıĢtır. Ġlk olarak, parmak damarı tanımlama sistemi de sunulacaktır. Ayrıca, yöntemde damar özelliklerinin ayıklanması için kullanıldığı gösterilmiĢtir. Son olarak, bu projenin önerisi için yerel ikili desen kullanılmıĢtır. Bu tezde, ayrık dalgacık dönüĢümüne dayanan gri seviye ko-oluĢum matrisi ile parmak damarının tanınması için sağlam bir yöntem sunulmuĢtur. Görüntünün sıkıĢtırılması için ilk adımda wavelet Daubechies 4 kullandık. Ayrıca, özellik çıkarma için yerel ikili desen kullanılmıĢtır. Bu tez ÇalıĢmasında Parmak damarlarının tanınması için, daha önce ayrı dalgalanma dönüĢümü ile birlikte yerel ikili desen (LBP) ve gri seviye oluĢum matrisi (GLCM) kombinasyonu birlikte kullanılmıĢtır. Bu yeni geliĢtirilen method ile dalgacık dönüĢüm sisteminin performansını iyileĢtirerek görüntü 2 kat sıkıĢtırılmıĢtır. Bunun yararı, verilerin boyutunu düĢürerek, algoloritmanın hızlı ve cevap vermesinin sağlanmasıdır. Simülasyon sonuçları, bu yöntemin özellik çıkarımı ve sınıflandırması için sağlam ve hızlı olduğunu göstermektedir. Verilerin Analizleri ve Hesaplamaları için SDUMLAHMT ve MMCBNU-6OO6, GüneyKore Devleti- Chonbuk Devlet Üniversitesine ait veri Bankası 1000 farkı insan parmak görüntü sistemi kullanılmıĢtır. Tezdeki bütün simülasyon hesaplamalar MatLAB-2016 programında hata sınırları çerçevesinde analizleri yapılmıĢtır.
Keywords: GLCM, Ayrık dalgacık dönüĢümü, Parmak damar tanıma