GEBE İNEKLERDE KAN ASPROSİN DÜZEYLERİNİN BİYOKİMYASAL PARAMETRELERLE İLİŞKİSİ - KILINÇ, Mehmet Akif; RİŞVANLI, Ali; ŞAFAK, Tarık; YILMAZ, Öznur; YÜKSEL, Burak Fatih; ŞEKER, İbrahim (Bingol Universitesi, 2022)
Bu çalışmada, gebe ve gebe olmayan ineklerde asprosin düzeylerinin tespit edilmesi, bazı biyokimyasal parametreler ile asprosin düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 60 adet Simental ırkı inek, gebe olan (n=30) ve postpartum 15. günde (n=30) gebe olmayan inekler olmak üzere iki gruba ayrıldı ve ineklerden bir kez kan alınarak asprosin düzeyleri ve biyokimyasal parametreler ölçüldü. Ölçülen biyokimyasal parametreler Alkalen fosfataz (ALP), Amilaz, Kreatin kinaz miyokardial band (CK-MB), Kreatin kinaz N-asetil sistein (CK-NAC), Gama glutamil transferaz (GGT), Aspartat Aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT), Direkt bilirubin, Total bilirubin , Kalsiyum (Ca), Kolin (CHO), Kreatin, Glikoz, Total protein, Üre, Albümin, Demir, Fosfor, Lacktat dehidrogenaz (LDH-P), High-density lipoprotein kolesterol (HDL-C), Low-density lipoprotein (LDL), Trigliserit, Magnezyum (Mg) ve Unsaturated iron binding capacity (UIBC)’dir. Asprosin düzeyleri ticari ELİSA kitleri kullanılarak, biyokimyasal parametreler ise otoanalizörde ölçüldü. Asprosin düzeyleri ve biyokimyasal parametreler hem grup için hem de gruplar arası karşılaştırılarak sonuçlar değerlendirildi. Elde edilen veriler ışığında gebe olmayan ineklerin direkt biluribin ve total biluribin miktarı gebe ineklerden yüksek, CHO, HDL-C, LDL ve asprosin miktarları ise düşük bulundu. Gebe ineklerin asprosin ile biyokimyasal parametreleri karşılaştırıldığında ise asprosin ile albümin, direkt biluribin, total biluribin ve kreatin miktarları arasında pozitif yönde korelasyon bulundu. Gebe olmayan ineklerde ise asprosin ile amilaz ve fosfor arasında negatif korelasyon, asprosin ile kreatin ve glikoz arasında pozitif yönde korelasyon gözlendi. Sonuç olarak, gebe ineklerde asprosin düzeylerinin daha yüksek olduğu ve bu hormonla biyokimyasal parametreler arasında negatif veya pozitif yönde korelasyonlar olabileceği kanaatine varıldı.
Keywords: Veterinary Surgery; Cow; Asprosin; Biochemical parameters; Veteriner Cerrahi; İnek; asprosin; biyokimyasal parametreler; 2. Zero hunger