Yapay Zeka Destekli Otonom Sera Projesi - ZURNACI, Erman (My University, 2024)
Tüm dünyada yaşanmaya başlayan enerji ve kaynak krizi kaynakların daha etkin kullanımı için yapılan çalışmaların artmasına neden olmuştur. İnsanlar artık en az hammadde ile en çok ürün yetiştirmesini sağlayacak çözümlerin arayışına girmişlerdir. Bu proje ile hem ticari hem de bireysel üretim amaçlı kurulan seralarda üretim verimini arttıracak dijital teknolojilerle donatılmış bir sistemin oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu sistem ile hem kaynakların ekonomik ver verimli kullanımı sağlanacak hem de bitkilerin durumları dijital yöntemlerle izlenecek ve bitkilerin ihtiyacına uygun ortamın oluşturulması sağlanacaktır. Tüm süreç otomatik olarak gerçekleştirilecektir. Bitkilerin su, gübre gibi ihtiyaçları otomatik olarak belirlenecek ihtiyaçlarının giderilmesi ise yine otomatik olarak sağlanacaktır. Bu çalışmanın amacı ucuz ve kurulumu kolay bir sistem geliştirmektir. Geliştirilen sistemin en önemli özelliklerinden birisi ise geliştirilecek mobil arayüz üzerinden tüm sistemin takibinin anlık olarak yapılabilmesi olacaktır. Modüler olarak tasarlanacak sistem sayesinde farklı ölçekteki seralar için gerekli özelliklere sahip sistemlerin kurulumu yapılabilecektir. Bu çalışma bile belirlenmiş bir ortamda yetiştirilen bitkilerin türüne, belirlenen periyotlardaki durumuna göre otomatik olarak sulama ve gübreleme yapacak bir sistemin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Mobil kontrollü seracılık ve akıllı sulama sistemi projesi ile yüksek teknoloji kullanılarak tarımda yenilikçi uygulamaların birleştirilmesi ve tarım-sanayi entegrasyonu güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Akıllı Sistemler kullanılarak gerçekleştirilecek izleme ve tespit uygulamalarıyla tasarrufun sağlanması, gereksiz gübre ve su kullanımının engellenmesi bitkilerin ihtiyacı kadar gübre kullanımının sağlanması hedeflenmektedir. Bu proje ile TEKNOFEST 2023 Tarım Teknolojileri kategorisinde yarışmaya başvuru yapılacaktır.