EVLİ ÇİFTLERİN ÇATIŞMA ÇÖZÜM STİLİ TERCİHLERİNDE KÖKEN AİLELERİNİN ROLÜ - ERDOĞAN, Ömer (Dokuz Eylil University Graduate School of Social Sciences, 2021)
Farklı aile türlerinde yer alan çiftlerin yaşadıkları çatışmaları çözmek için hangi çatışma çözüm stillerini (ÇÇS) kullandıklarını ve kullanılan çözüm stillerinin eşlerin köken ailelerinin kullandığı iletişim kalıplarıyla olan ilişkisini araştırmak amacıyla tasarlanmış olan bu çalışma nicel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı betimleyici bir araştırma niteliği taşımaktadır. Çalışmaya 2018-2019 yılları arasında Kastamonu Üniversitesinde öğrenci olarak bulunan 208 öğrencinin ebeveynleri veya yakın çevrelerindeki evli çiftler (416 katılımcı) katılmıştır. Veri toplamak amacıyla Aile İletişim Kalıpları Ölçeği ve Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin Analizi SPSS 22 paket programıyla yapılmış olup elde edilen sonuçlar, genel olarak aile iletişim boyutlarının kullanılan çözüm stillerini etkilediğini ve farklı aile türlerinde eşlerin kullandıkları ÇÇS’nin köken ailelerinin türleri açısından farklılaştığını göstermiştir. Buna göre, kaçınma stilini en çok kullanan aile türünün fikir birliğine dayalı aileler olduğu ve çoğulcu aileler ile birlikte koruyucu ailelerin en çok olumlu ÇÇS’ni kullandığı ortaya konmuştur.
Keywords: Aile İletişim Kalıpları; Çatışma Çözüm Stratejileri; Aile Türleri; Aile İçi İletişim