Bitkisel Yağ Endüstrisi Atığı Yağlı Ağartma Toprağından Saflaştırılan Yağlı Ürünün Kalitatif Ve Kantitatif İçeriğinin Belirlenmesi - KESBİÇ, Osman Sabri (My University, 2024)
Çalışmanın amacı bitkisel yağ üretiminde rafinasyon sürecinin atığı olan yağlı ağartma toprağından yağlı ürünün saflaştırılması ve bu ürünün içeriğinin kalitatif ve kantitatif yöntemlerle belirlenmesidir. Bu kapsamda, ay çekirdeği yağı üretimi yapan ticari firmadan yağlı ağartma toprağı temin edilecek, yağlı ağartma toprağından yağlı ürün saflaştırılacaktır. Elde edilen ürünün kalitatif ve kantitatif içeriğini tespit etmek için ürünün uçucu bileşen profili, pestisit kalıntı analizi ve yağ asidi profili gaz kromotografisi/ kütle spetroskopisinde (GC/MS) tespit edilecektir. Böylece yağlı ürünün yağ asidi profili, uçucu bileşen profili ve içerisinde pestisit olup olmadığı belirlenecektir. Bu sayede ürünün başta havan yemleri için temel yağ kaynağı olup olamayacağı eğer tüketimine bir engel varsa biyo-dizel üretiminde kullanılabilme potansiyeli tespit edilecektir.