Abies nordmanniana subsp. equi-trojani (Asc. & Sint. ex Boiss.) Coode & Cullen) TÜRÜNÜN YAKIN GEÇMİŞTEKİ AĞIR METAL KONSANTRASYONLARININ DEĞİŞİMİNİN İZLENMESİNDE BİYOMONİTOR OLARAK KULLANILABİLME OLANAKLARI - ALKHARAM, Amira Salem Ali (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Hava kirletici maddeler tüm yer kürede görülmektedir. Hava kirliliği bileşenleri arasında ağır metaller ilk sıralarda sayılabilir. Çünkü ağır metallerin bazılarının canlılar ve özellikle insanlar için düşük konsantrasyonlarda bile toksik veya kanserojen etkiye sebep oldukları bilinmektedir. Bitkilerde yaprak yüzeyleri, bitkiler ve kötüleşen atmosferik ortam arasındaki arabirimi oluşturur. Bu nedenle, bitkiler ve hava kirleticileri arasındaki ilk temas noktasıdır ve kirletici girdisine etkili bir engel oluşturmaktadır. Yaprakların dış yüzeyleri, kütikül denilen ince bir zar ile kaplıdır. Bu zar tabakası bitkinin aşırı su kaybının önlenmesi, çözünmüş madde alımının düzenlenmesi ve fotosentetik dokuların korunması, stratosferik ozon azalmasından kaynaklanan gelişmiş UV-B gibi zararlı ışınlanmayı önlemek de dahil olmak üzere birçok temel fonksiyona sahiptir. Odun yapısı da aynı şekilde bizlere uzun yıllar boyunca aynı konumda bulunması sebebiyle maruz kaldıkları kirleticiler ve bunların seviyesi hakkında bilgi vermektedirler. Çalışma Kastamonu ili kent merkezinde, trafiğin yoğun, az ve hemen hemen hiç olmadığı yerde bulunan Abies nordmanniana subsp. equi-trojani (Asc. & Sint. ex Boiss.) Coode & Cullen türü üzerinde yürütülmüştür. Dallar yaşlarına göre kesilerek sınıflandırılmış, yaş olarak sınıflandırılan örnekler ibre, kabuk ve dal kısımlarına ayrılmış ve gerekli ölçüm işlemleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara SPSS paket programı yardımıyla varyans analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak farklı yaştaki ibre, kabuk ve odunda tüm element miktarlarının istatistiki olarak en az %99,9 güven düzeyinde farklı olduğu görülmüştür.
Keywords: Abies nordmanniana subsp. equi-trojani, ağır metal, SPSS, element