Çocuk Judocularda Yüksek Şiddetli İnterval Uchi-Komi Egzersizlerinde Farklı Dinlenme Aralığı Uygulamalarının Performansa Etkisi - Taşkın, Hasan Basri (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, çocuk judocularda yüksek şiddetli interval uchi-komi egzersizleri sırasında uygulanan farklı dinlenme aralıklarının tekrarlı teknik performans, kalp atım hızı (KAH), algılanan zorluk derecesi (AZD) ve akut toparlanma üzerine etkilerini incelemektir. Çalışmaya yaşları 9–11 arasında olan, en az iki yıllık judo geçmişine sahip, 18 erkek judocu katılmıştır. Sporculara 20 saniyelik maksimal efordan oluşan uchi-komi egzersizi uygulanmış, her bir ölçümde dinlenme süresi 20, 40 ve 60 saniye olacak şekilde üç farklı protokol denenmiştir. İstatistiksel analizlerde tekrarlayan ölçümler için iki yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Farklı dinlenme aralıklarının uchi-komi tekrar sayısı üzerinde anlamlı etkisi olduğu bulunmuştur (p<0,001). Kısa dinlenme süresi (20 sn) ile uygulanan protokolde teknik tekrar sayısında azalma gözlemlenirken, daha uzun dinlenme aralığında (60 sn) daha yüksek tekrar performansı elde edilmiştir. Egzersiz sonrası KAH değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır (p<0,01) ve bu artış dinlenme süresi ile ters orantılı bulunmuştur. AZD değerleri kısa dinlenme süresinde belirgin olarak daha yüksek çıkmıştır (p<0,05). Ayrıca, dikey sıçrama ve sağlık topu atma performanslarında egzersiz öncesi-sonrası fark anlamlı bulunmuştur (p<0,05), ancak bu fark dinlenme süresine bağlı olarak değişiklik göstermemiştir. Bu bulgular, çocuk judocuların yüksek şiddetli interval antrenmanlara verdikleri fizyolojik ve performansa dayalı yanıtların dinlenme süresine duyarlı olduğunu ve özellikle 40–60 saniyelik dinlenme aralıklarının teknik ve fizyolojik verimlilik açısından daha uygun olduğunu ortaya koymuştur.
The Effect Of Different Rest Interval Applications On Performance In High Intensity Interval Uchi-Komi Exercises In Child Judo Athletes