Ortaokul öğrencilerinin genel çevre bilgisi düzeylerinin incelenmesi - Yurttaş, Arefe (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Çevre ve çevre eğitimi küresel konuların en başında gelmektedir. Toplumda çevresine karşı duyarlı olan bireylerin ortak özelliği çevre bilincine sahip olmalarıdır. Bu çalışmanın amacı erken yaşlardan beri öğrencilere verilen Çevre Eğitiminin, Öğrencilerin Genel Çevre Bilgisi düzeylerini ne kadar etkilediği ve öğrencilerin Genel Çevre Bilgilerini incelemektir. Bu çalışmada araştırma yöntemi olarak tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma 2014- 2015 eğitim-öğretim yılında Kastamonu il merkezindeki ortaokullarda öğrenim gören toplam 601 ortaokul 8. sınıf öğrencisinden oluşmuştur. Konu ile ilgili öğrencilere uygulanmak üzere başarı testi geliştirilmiştir. Öğrencilere yapılan başarı testi sonucuna göre de veriler analiz edilerek durum değerlendirilmesi yapılmıştır. Konu aile durum ölçeği ile birlikte dört temel boyutta ele alınmış ve öğrencilerin genel çevre bilgisi düzeylerinin ailenin ekonomik yapısıyla, eğitim düzeyiyle ve okulöncesi eğitim alınıp alınmaması ile doğrudan ilişkili olduğu, gözlenmiştir. Geri dönüşüm ve enerji alt boyutunda yetersiz oldukları saptanmıştır.
Investigation of secondary school students of general environmental information level