Sarımsak Soyma Makinası Prototipi Geliştirilmesi - ÜNAL, Hüseyin Güran (My University, 2024)
Kastamonu sarımsağı dünyaca tanınmıştır. Gerek keskin aroması gerek uzun depolama süresi bakımından diğer sarımsaklardan üstündür. Türkiye’de üretilen sarımsağın yaklaşık %20 si Kastamonu’da üretilmektedir. Kastamonu’ya yaklaşık 100.000.000 TL lik ekonomik katkı sağlamaktadır. Katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek pazarlanması için kabuklarının soyularak işlenmesi gerekmektedir. Gıda endüstrisinde başta sucuk-pastırma-turşu sektörlerinde de soyulmuş sarımsağa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma ile sarımsak soyma makinası prototipi geliştirilecektir. Anahtar Kelimeler: sarımsak, soyulmuş sarımsak