Öğretmenlerin çevre etiğine yönelik duyarlılıklarının belirlenmesi - Taşci, Nursel (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin çevre sorunlarına olan duyarlılıklarını, çevreyi nasıl koruyup kollayacaklarını ve bu konularda farkındalıklarının olup olmadığını belirlemektir. Bu incelemeyi gerçekleştirmek için çevre sorunlarını altında yatan nedenleriyle ortaya çıkaran ve çözmeye çalışan çevre etiği disiplini ve çevre etiği yaklaşımları kullanılmaktadır. Öğretmenlerin çevre etiği konusunda duyarlılık ve bilince sahip olmaları büyük önem taşımaktadır. Çevre etiğinin öneminin etik değerlere duyarlı öğretmenler aracılığıyla öğrencilere aktarılması, müfredatın etik faydalarının farkına varılmasında önemli rol oynayacaktır. Günümüzde çevre sorunlarının artması ve iklim sorunlarının ortaya çıkması ile konu daha da önemli hale gelmiştir.Çalışmada, nitel yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu çevreyle ilgisi olan 20 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada öğretmenlerin, çevre sorunları ve çevre etiğinin oluşturulması için neler yapılabilir sorularına cevap aranmıştır. Yapılan araştırmaya göre, insanlarda çevre etiği kültürünün oluşmasında öğretmenlerin öncelikle bu konuda farkındalık sahibi olmaları ve duyarlı olmaları gerekliliği sonucuna varılmış olup, bireylerde çevre etiği kültürünün oturtulması toplumsal olarak bütüncül bir şekilde hareket edilmesi, insanların hayatını anlamlı kılan ve sorumluklarında etkin rol oynayan dini ve sosyal kuramların çevre etiği bağlamında topluma aktarılması gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Regarding teachers' environmental ethics determining the sensitivity
Keywords: Çevre Etiği, Çevre Bilinci ve Farkındalık, Doğa, Sorumluluk, Öğretmenler