Bazı Pestisitlerin Dar Pençeli Kerevitteki (Pontastacus Leptodactylus) Toksik Etkilerinin Belirlenmesi - Sönmez, Adem Yavuz (My University, 2024)
Bu çalışmada indoxacarb, glyphosate isopropylamine tuzu ve cyprodinil etken maddeli ticari pestisit formülasyonlarının (ticari adları sırasıyla Gremlin, Knock out ve Fragman 50 WG) dar pençeli kerevit (Pontastacus leptodactylus) üzerindeki toksik etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Pestisitler ticari bir firmadan satın alınacak ve 96 saatlik akut toksisite testi ile kerevitlerdeki (ortalama gövde boyu 10 cm) LC50 değerleri belirlenecektir. Belirlenen LC50 değerlerinin %20’si subletal toksisite testinde kullanılacaktır. Kerevitler 3 tekerrürlü deney düzeneğinde LC50’nin %20 konsantrasyonlarına 96 saat süreyle maruz bırakılacaktır. Bu süre sonunda tekerrür başına üçer adet kerevitten hemolenf, hepatopankreas ve solungaç numuneleri alınacaktır. Hemolenf numunelerinin bir kısmından hemosit sayımı gerçekleştirilecek, bir kısmından biyokimyasal parametreler (toplam protein, glukoz, kolesterol, trigliserit, alanine aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, laktat dehidrogenaz ve alkalin fosfataz) tayin edilecek, diğer bir kısmından ise alkalin tek hücre jel elektroforezi (comet assay) yöntemi ile genotoksik etki (DNA hasarı) belirlenecektir. Alınan solungaç numuneleri ve hepatopankreasın yarısında histopatolojik değişimler incelenecektir. Hepatopankreasın diğer yarısı ise homojenize edilip süpernatantı elde edilecek ve bu süpernatanttan antioksidan enzim aktiviteleri (süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz) ile doku hasarında (lipit peroksidasyonu) meydana gelen değişimler tespit edilecektir.