TOPLUMSAL ELEŞTİRİ VE TAHSİN YÜCEL’İN ÖYKÜ KİŞİLERİ - Danışman, Şenol (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Tahsin Yücel’in öyküleri üzerine yapmış olduğumuz bu çalışma: Tahsin Yücel’in Hayatı ve Öykü Anlayışı, Toplumsal Eleştiri Kuramları, Öykü Kişilerinde Toplumsal Eleştiri, Sonuç ve Kaynakça bölümlerinden oluşur. “Toplumsal Eleştiri ve Tahsin Yücel’in Öykü Kişileri” adını taşıyan bu çalışmada yazarın, öyküleri aracılığıyla çok geniş ölçekli bir toplumsal eleştiri yaptığı görülür. Ele alınan sekiz öykü kitabında; yazarın gerek işlediği konular bakımından gerekse de konuları ele alış bakımından, eleştirel bir tutum içerisinde olduğu görülür. Böylelikle de yazarın, öyküleriyle yapmak istediği bu toplumsal eleştiri/toplumsal topografyayı çıkarma arzusu, incelemenin yönünü ve metodunu da tayin eder. Bu çalışmada, öykü kişilerinin özellikle öne çıkan nitelikleri toplumsal inceleme yöntemlerine göre tespit edilmiştir. Öykü kişilerinin sosyal konumlarında, psikolojik özelliklerinde, mesleklerinde sürekli bir değişim ve dönüşüm içinde olduğu gözlemlenir.
Keywords: Tahsin Yücel, Toplumsal Eleştiri, Kişiler, Öykü.