Bazı İç Mekan Süs Bitkilerinin Köklenmesinde Hormon Uygulamaları Ve Köklendirme Ortamının Etkisi - Şevik, Hakan (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı bazı iç mekan süs bitkilerinin köklenmesi üzerine hormon uygulamalarının ve köklendirme ortamının etkisini belirlemektir. Böylece birim bitkiden en fazla sayıda bitki üretiminin hangi şartlarda sağlanabileceği ortaya konulmaya çalışılacaktır. Çalışma Sansevieria trifasciata (Kılıç, paşa kılıcı), Schefflera arboricola (Şeflera) ve Ficus benjamina (Ficus) türlerinden alınacak çelikler üzerinde gerçekleştirilecektir. Çalışmada söz konusu türlerden alınacak çeliklere bazı hormonların (IAA, IBA, NAA ve Giberelik Asit), üçer farklı dozu (1000 ppm, 3000 ppm ve 5000 ppm) ile muamele edilecek ve çelikler değişik köklendirme ortamlarına (kum, perlit ve turba) dikilerek köklenme seyri izlenecektir. Çalışmada 4 hormon x 3 doz = 12 hormon uygulaması yapılacak, ayrıca hormon uygulaması yapılmayan kontrol grubu alınacak ve böylece toplam 13 uygulama 3 farklı ortamda köklendirme denemelerine tabi tutulacaktır. Böylece her bir tür için 39 deneme yapılmış olacak ve en yüksek köklendirmeyi sağlayan hormon çeşidi, dozajı ve köklendirme ortamı her tür için ayrı ayrı tespit edilecektir. Anahtar Kelimeler: Süs bitkisi, köklenme, hormon, çelik