Dysdera crocata c.l koch, 1838 türünün, zehir bezinin morfolojik yapısının taramalı elektron mikroskopla belirlenmesi ( arachnıda: araneae) - Küçükakın Telli, Habibe Hilal (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada Dysdera crocata C.L Koch, 1838 örümcek türünün, zehir bezinin morfolojik yapısı taramalı elektron mikroskop kullanılarak (SEM) incelenmiştir. Prosoma’da yer alan zehir aygıtı, bir çift keliser ile bir çift zehir bezinden oluşmuştur. Keliserlerin her biri, kıllarla kaplı olan şişkin bir bazal parça ve hareketli bir zehir dişine sahiptir. Dişin uca yakın kısmında bir zehir deliği yer almaktadır. Zehir dişinin dış yüzeyinde düzgün ve paralel dizilmiş oluklar bulunmaktadır. Bu oluğun her iki tarafı kutikular dişler ile örtülüdür. Zehir bezleri silindirik yapıdadır. Bezlerin etrafı tamamen çizgili kas lifleri ile sarılmıştır. Bu kas liflerinin kasılmasıyla zehir bezinde üretilen zehir bir kanal vasıtasıyla zehir dişine gelmekte ve burada yer alan zehir deliğinden dışarıya verilmektedir.
Keywords: Dysdera crocata C.L Koch, 1838, keliser, morfoloji, zehir bezi, taramalı elektron mikroskop (SEM)