Kur’an-ı kerim’in nisa sûresinde ele alınan toplumsal sorunları çözme yöntemi üzerine uygulamalı bir çalışma - Al qado, Haqı Ismael Mustafa (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmanın başlığı, Kur’an-I Kerim’in Nisa sûresinde ele alınan toplumsal sorunları çözme yöntemi üzerine uygulamalı bir çalışma olarak belirlenmiştir. Araştırmacı temhid bölümünde Nisâ suresinin fazileti, nüzül nedeni ve ele aldığı konulara yer verilmiştir. Birinci bölüm; Kur’an-ı Kerim’in, Nisa sûresinde ele alınan finansal haklar ve kadın sorunları ilgili sorunları çözme yöntemi başlığı altında ele alınmıştır. Bu başlık altında Miras konusu, Kur’an’ın kadına bakış açısı, kadının evlenmesine mani olunması, kadının mehir hakkı, yetimlerim ekonomik hakları, evlenilmesi yasak kadınlar (muharremat), cariye evliliği alt başlıklarına yer verilmiştir. İkinci bölüm; Kur’an-ı Kerim’in Nisa suresinde ele alınan aile ile ilgil sorunları çözme yöntemi başığı altında ele alınmıştır. Bu başlık altında; kavvame ve bununla ilgili konular, kadının nüşüzü, karı koca uyuşmazlıklarının düzeltilmesi konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, Kur’an-ı Kerim’in Nisa suresinde ele alınan toplumun güven ve birliğini etkileyen sorunları çözme yöntemi başlığı altında ele alınmıştır. Bu başlık altında insan öldürmeye verilen cezalar ve etkileri, nifak ve münafıkların özellikleri, yalan haber ve onun toplum üzerindeki tehlikesi, necva ve dini kuralları alt başlıklarına yer verilmiştir
Keywords: Kur’an, Toplumsal Sorunlar, Nisa Sûresi, Çözüm