Katkılı Metal Oksit Yarıiletkenlerin Kristalografik, Morfolojik, Mekanik, Optik Ve Manyetik Özelliklerinin İncelenmesi - KAYA, Şeydanur (My University, 2024)
Günlük hayatın her anında kullandığımız bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler, sensörler ve ev aletlerinin neredeyse tamamı yarıiletken temellidir. Sürekli gelişen teknoloji, kullanılan cihazların da sürekli modifiye edilerek daha üstün özelliklere sahip olmasını gerekli kılmaktadır. Elektronik cihazların daha hızlı, daha uzun ömürlü olması ve daha yüksek performansla çalışması için ise devre elemanı olarak kullanılan yarıiletkenlerin özelliklerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda, bir yandan mevcut yarıiletkenlerin çeşitli özelliklerini geliştirme çabaları devam ederken; bir yandan da yeni yarıiletkenlerin keşfi üzerine çalışmalar devam etmektedir. Son yıllarda özellikle metal iyonlarının oluşturduğu ZnO, TiO2, SnO2 gibi metal oksit yarıiletkenler, sergiledikleri performans nedeniyle araştırmacıların ilgi odağı haline gelmiştir. Bu malzemelerde, özellikle nanoboyutta sentez ile meydana gelen tanecik boyutu daralmasından kaynaklanan kuantum sınırlama etkilerinin yanında, kristal yapıya gerçekleştirilen katkılamalar ile daha yüksek bir optik ve elektronik performans elde edilir. Bu proje kapsamında ZnO, TiO2, SnO2 yarıiletkenleri sol-jel, hidrotermal gibi farklı üretim yaklaşımları kullanılarak nanoboyutta üretilecektir. Çeşitli nadir toprak elementi ve geçiş metali katkılamaları ile meydana gelen yapısal, optik ve manyetik özelliklerinde meydana gelen değişim ve gelişimler XRD, SEM, EDS, AFM, TGA, XRF, UV-Vis Spektrofotometresi, florometre ve VSM gibi cihazlarla karakterize edilecektir.