Sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersi öğretiminde karşılaştıkları sorunların incelenmesi : Kastamonu örneği - Binici, Necati (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Sınıf öğretmenleri eğitimin ilk basamağı durumunda olan okullarımızda, eğitim sürecinin sağlam temellerini oluşturan öğretmenlerdir. Be nedenle, sınıf öğretmenlerinin eğitimin birinci basamağında çocukların ait olduğu topluma faydalı ve yararlı bir birey olmalarında etkin rolü bulunmaktadır. Sosyal bilgiler dersi de öğrencilerin ait oldukları topluma karşı sorumlu ve yararlı bireyler olmalarında en etkin dersler arasındadır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersi öğretimi sırasında karşılaştıkları sorunlar incelenmiştir. Bu araştırma ile sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersi öğretiminde daha etkin olmalarına ve karşılaştıkları sorunlara yönelik çözümler getirilmeye çalışılmıştır. Bunun için araştırmada Kastamonu il merkezinde bulunan 6 okuldaki 28 sınıf öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma öğretmen görüşlerine dayalı olarak yapıldığı için nitel bir araştırma modeli seçilmiş ve veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Bu form danışmanın gözetiminde ve katkıları ile uzman görüşleri alınarak araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenleri ile yapılan görüşmelerde araştırmacı tarafından tek soru sorulmuş ve soruya verilen cevaplar sonucunda elde edilen bilgiler içerik analizi ile çözümlenerek genel eğilimler ve benzerliklerine göre yorumlanmıştır. Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersi öğretiminde karşılaştıkları sorunlar beş alt basamakta incelenmiştir. Bunlar, sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre okul idaresinin kişisel tutumu, öğretmenlerin farklılıkları, öğrenci seviyesi, veli yaklaşımları ve öğrenme ortamı ile karşılaşılan sorunlar olarak saptanmıştır. Bunların yanı sıra ekonomik koşullarda materyal temininde ve gezi-gözlem yapmak istenildiğinde karşılarına çıkan bir sorun olarak gözükmektedir. Araştırmadan elde edilen diğer bulgulara göre sosyal bilgiler dersinde soyut kavramlarının fazlalığı, haftada 3 saat olması ve ders kitaplarının yetersizliği de müfredatın yetiştirilememesine yol açmakta ve öğrencilerin derslerde başarısız olunmasına sebep olmaktadır.
Survey of the problems encountered by clasroom teacher in the teaching of social studies courses: The case of Kastamonu
Keywords: Sosyal Bilgiler; Sınıf öğretmeni; Öğretim Sorunları