PEYAMİ SAFA’NIN DÜŞÜNCELERİNİN ROMANLARINA YANSIMASI - ÖZER, Esra (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Roman, içinde tarih, biyografi, psikoloji, dram, komedi gibi birçok alandan izler barındıran bütünleşik bir sanattır. İçerisine eklediği anlam ve olguları sistematik bir şekilde bir kurgu içerisine yerleştirir. Çeşitli ifade araçları ve yöntemleri vardır. Roman okurken içinde barındırdığı şifreleri çözüp anlamları irdelemek mümkündür. Bütün edebi eserlerin içerisindeki gizli anlamlar yeni ve farklı bakış açıları ile yorumlamaya açıktır. Gerek araştırmacılar gerek okurlar bilgi birikimleri ve tecrübeleri ile metinlerin içindeki gizil anlamaları keşfeder kodlarını çözerler. Metindeki kodların çözülmesiyle okurlar okuma hazzına ulaşmakta, araştırmacılar ise metni bilimsel açıdan çözümlemektedir. Bu çalışmada Peyami Safa’nın düşüncelerinin yazıldığı kitaplar ve romanlar incelenmiştir. Yazarın düşünce eserleri ve romanları incelenerek, düşünceleri ile kendi hayatından kesitlerin, romanlarına yansımaları tespit edilmiştir. Romanlarıyla aynı zamanda geçmişe ve çağın sorunlarına da dikkat çeken yazar, Kahramanlar sözcülüğü ile düşüncelerini ve insanlığın zaman içerisinde geçirdiği değişimleri sunmuştur. Bu çalışma, Dünya harpleri sonucunda insanlığın yaşadığı tarihi, iktisadi, siyasi, sosyal, dini ve ailevi buhranları çözüm yollarıyla vermesi açısından önem arz etmektedir.
Keywords: Peyami Safa, Edebiyat, Roman, Konu, Din, Eğitim, Batılılaşma, Kadın, Aşk, Aile