ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AKILLI TAHTA KULLANIMI İLE SU EĞİTİMİ HAKKINDAKİ BAŞARI VE TUTUMLARIININ İNCELENMESİ - ÖZCAN, Mehmet (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada, akıllı tahta kullanılarak gerçekleştirilen su eğitiminin 8. Sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Ayrıca öğrencilere su ile ilgili bilgilendirme çalışması yapılmıştır. Araştırma grupları için 2016-2017 eğitim-öğretim yılı Muş Merkez Yavuz Selim Ortaokulundaki farklı şubelerden iki 8. Sınıf çalışma grubu olarak seçilmiştir. Bu sınıflardan biri deney diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenirken seçkisiz atama kullanılırmıştır. Bu araştırmada su eğitimine karşı akademik başarıyı ölçen 20 soruluk bir başarı testi ve su eğitimine karşı tutumları ölçen 32 maddelik bir su tutum ölçeği kullanılmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere geleneksel eğitim modellerinden düz anlatım yöntemi, deney grubundaki öğrencilere modern eğitim modellerinde kullanılan akıllı tahta kullanılarak eğitim verilmiştir. Çalışma sonrasında grupların hem akademik başarılarını hem de tutumlarını ölçmek için öntest ve sontest uygulamaları yapılmıştır. Başarı testindeki ve tutum ölçeğindeki tüm veriler SPSS-20 istatistik programı ile analizler yapılmıştır. Eldeki verileri değerlendirilmek ve yorumlanmak üzere t-testi kullanılmıştır. Analizler sonucunda akıllı tahta kullanılarak yapılan öğretimin öğrencilerin başarısına etkisinin, düz anlatım yöntemine göre daha yüksek çıkmıştır. Grupların suya karşı tutumlarında olumlu yönde artış olduğu fakat gruplar arasında anlamlı düzeyde farklılık oluşturmadığı sonucu çıkmıştır
Keywords: Su eğitimi, akıllı tahta, su kirliliği, su tasarrufu