ÜRÜN İNOVASYON UYGULAMALARININ ÜRÜN PAZAR PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE ÜRÜN KALİTESİNİN ARACI ROLÜ - Yildiz, Bülent; Seyhan, Mehmet (Electronic Journal of Social Sciences, 2019)
Gunumuz rekabet ortaminda imalat firmalari pazardaki urunlerinin performansini artirabilmek icin urun inovasyonu uygulamalari ile urun kalitesine gerekli onemi vermelidir. Gerek yeni urun gelistirme faaliyetleri, gerekse mevcut urunlerde yapilacak yenilikler ve urun kalitesindeki iyilestirmeler pazar rekabeti icin hayati onem tasimaktadir. Bu calismada urun inovasyonu uygulamalarinin pazar performansi uzerindeki etkisinde urun kalitesinin aracilik rolu arastirilmistir. Bu amacla Gaziantep’de faaliyet gostermekte olan 129 imalat firmasindan anket ile toplanan veriler analiz edilmistir. Yapisal esitlik modelinin analizi neticesinde urun inovasyon uygulamalarinin urun pazar performansi ile urun kalitesini pozitif yonde anlamli olarak etkiledigi bulgusuna ulasilmistir. Urun kalitesinin de urun pazar performansini pozitif yonde anlamli olarak etkiledigi tespit edilmistir. Ayrica urun inovasyon uygulamalarinin urun pazar performansi uzerindeki etkisinde urun kalitesinin kismi aracilik rolu bulundugu bulgusu elde edilmistir.
Keywords: İşletme; Ürün inovasyon uygulamaları; Ürün kalitesi; Business Administration