Hydropsyche instabilis Curtis 1834 (Trichoptera: Hydropsychidae) Larvalarının Ağ Örme Davranışlarının ve İpek Ağ Yapılarının İncelenmesi - Küçükbasmacı, İbrahim; Akyıldız, Esmanur (Kastamonu University, 2024)
İpek, eklembacaklılar tarafından üretilen protein karakterinde vücut dışı yapısal materyallerdir. İpek üreten canlılar ipeği koruyucu barınaklar oluşturma, yapısal destek, üreme, yiyecek arama, yiyecek yakalama veya dağılışları gibi çeşitli işlevler için kullanır. Trichoptera larvalarının ipekten yaptıkları ağ, sığınak, kılıf ve pupa yapıları böcekler tarafından inşa edilen en karmaşık yapılar arasındadır. Bu canlılar yakalama ağlarına bitişik, içine çekilebildikleri sabit barınaklardan, taşınabilir tüp şeklinde evciklere ve sabit pupa odacıklarına kadar çeşitli su altı kompozit yapıları inşa etmek için yapışkan ipekler kullanırlar. Salgıladıkları yapışkan su altında hem organik hem de inorganik çok çeşitli yüzeylere bağlanabilmektedir. Bu amaçla trichopterlerden ipek ağ elde etmek ve yapısını anlayabilmek için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada, 130 Hydropsyche instabilis Curtis 1834 (Trichoptera: Hydropsychidae) larvası laboratuvarda yetiştirilmiş, ipek ağ örme davranışları ve ipek ağ yapıları incelenmiştir. Bu amaçla bir larva yetiştirme düzeneği tasarlanmış ve larvaların ipek ağ örme davranışları takip edilmiştir. Larvalar tarafından örülen ağların yapısı ve kullanım amaçları ortaya konmuştur. Çalışmamız Trichoptera larvalarının laboratuvar ortamında yetiştirilmesinin ve organizmaları öldürmeden ipek ağlarının toplanmasının mümkün olduğunu göstermektedir.
Keywords: Trichoptera; Hydropsyche instabilis; ipek ağ; larva; Hidrobiyoloji; Ecology (Other); Hydrobiology; Ekoloji (Diğer)