İSOTİYOSİYANATTAN SENTEZLENEN BİSKARBOTİYOAMİD TÜREVLERİNİN VE TETRAZOL TÜREVLERİNİN KOROZYON İNHİBİSYON ETKİSİNİN DENEYSEL VE KUANTUM KİMYASAL OLARAK İNCELENMESİ - ELUSTA, Mahmud Ibrahim A. (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Yumuşak çeliğin 1,0 M HCl ortamındaki korozyonuna N-2-florofenil-hidrazin-1,2biskarbotiyoamid (2F-PhenHC), N-benzilhidrazin-1,2-biskarbotiyoamid (BenzHC) ve N-siklohekzilhidrazin-1,2-biskarbotiyoamid (ChexHC)’in inhibisyon etkisi potansiyodinamik polarizasyon tekniği, lineer polarizasyon direnci ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) teknikleri kullanılarak 298-328 K sıcaklık aralığında deneysel olarak araştırıldı. Ayrıca 2F-PhenHC’nin aynı ortamda korozyon inhibisyon etkisi, ağırlık azalması yöntemiyle 298 K’de 24 saat ve 48 saat bekleme süresi sonunda belirlendi. Sonuçlar, çalışılan üç maddenin de asidik ortamda inhibitör etki sergilediğini ve % inhibisyon etkinliğinin BenzHC > ChexHC > 2F-PhenHC sırasını takip ettiğini gösterdi. Ayrıca, inhibitörlerin metal yüzeyine Langmuir adsorpsiyon izotermine uygun adsorplandığı tespit edildi. Termodinamik ve kinetik parametreler hesaplandı. B3LYP/6-311++G(2d,2p) yöntemi kullanılarak bileşiklerin nötr ve protonlanmış formlarının gaz ve su fazında kuantum kimyasal hesaplamaları yapıldı. Kuantum kimyasal parametre tanımlayıcılar; en yüksek dolu ve en düşük boş moleküler orbital enerjileri (EHOMO, ELUMO), enerji farkı (E), dipol momenti (DM), elektrofiliklik (ω), proton afinitesi (PA), polarizebilitesi (), hiperpolarizibilitesi (), elektronegatiflik (χ), sertlik (η) ve yumuşaklık (σ) değerleri hesaplandı ve deneysel inhibisyon verimleriyle (%İE) ilişkilendirildi. Elde edilen deneysel sonuçlara göre molekülerin yumuşak çeliğe fiziksel olarak adsorbe olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tetrazol (T), 5-merkapto-1-metil tetrazol (5-Mc-1-Me-T), 5-merkapto-1-fenil tetrazol (5-Mc-1-Ph-T), 5-fenil tetrazol (5-Ph-T) ve 5-amino tetrazol (5-NH2-T) moleküllerinin gaz ve su fazında nötr ve protonlanmış formlar için kuantum kimyasal hesaplamaları yapıldı.
Keywords: Korozyon, Bis karbotiyoamid, Tetrazol, İnhibitör, Kuantum Kimyasal Hesaplama, Adsorpsiyon, İzotiyosiyanat.