Kırşehir yöresi atık mermer tozu katkılı kendiliğinden yerleşen hafif betonların mühendislik özelliklerinin araştırılması - Özdemir, Celal (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu tez çalışmasında; doğal kaynaklarımızdan olan Nevşehir yöresine ait asidik pomza agrega olarak, endüstriyel atık olan ve Kırşehir yöresinden temin edilen atık mermer tozu farklı oranlarda (%0, %5, %10 ve %15) çimento ikame malzemesi olarak kullanılması sonucu kendiliğinden yerleşen hafif beton üretimi hedeflenmiştir. Çalışma sonucunda üretilen numuneler fiziksel ve mekanik açıdan kendiliğinden yerleşen hafif betona göre daha üstün özellikli bir yapı malzemesi elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, kendiliğinden yerleşen hafif betonların taze ve sertleşmiş haldeki özellikleri incelenmiştir. Taze beton özelliklerini belirlemek için; taze beton birim hacim ağırlık, çökme yayılma, V hunisi, L kutusu ve U kutusu deneyi ve taze beton birim hacim ağırlık deneyi yapılmıştır. Sertleşmiş beton özelliklerini belirlemek için ise, su emme, kuru birim ağırlık deneyi, basınç dayanımı deneyi, yarmada çekme dayanımı deneyleri uygulanmıştır. Çalışmada sonuç olarak; %15 oranında mermer tozu kullanımının uygun olacağı kendiliğinden yerleşen hafif beton üretiminde kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığı tespit edilmiştir. Mermer tozu gibi endüstriyel atıkların beton üretiminde kullanılması hem çevre kirliliği hem de sürdürülebilirlik açısından önem taşımaktadır.
Keywords: Kendiliğinden yerleşen hafif beton, pomza, mermer tozu, Kırşehir