Kahverengi Alabalıklarda (Salmo Trutta) Enrofloksasinin Farmakokinetiği Ve Farmakodinamiğinin Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Son yıllarda su ürünleri sektöründeki büyüme beraberinde bakteriyel hastalıkların yaygınlaşmasına neden olmuştur. Bakteriyel hastalıkların yaygınlaşmasıyla birlikte balıklarda antibiyotik kullanımı artmıştır. Balıklara özgün antibiyotik olmadığı için tedavide kullanılan antibiyotikler diğer hayvanlardan uyarlanır. Hedef türde antibiyotiğin uygun dozaj rejiminin bilinmemesi tedavide başarısızlığa ve antibakteriyel direnç gelişimine neden olur. Enrofloksasin gram negatif ve gram pozitif bakterilere karşı güçlü etkisinden dolayı veteriner alanında en fazla kullanılan antibiyotik gruplarından birisidir. Enrofloksasin balıklarda da yaygın olarak kullanılır. Ancak balıklarda ilaçların farmakokinetiği ve farmakodinamiği balık türüne, ilaç kullanım sıklığına ve bölgeye göre oldukça farklılık gösterir. Bu araştırmanın amacı kahverengi alabalıklarda (Salmo trutta) enrofloksasinin artan dozlarda kullanımını takiben farmakokinetiğini, alabalıklardan izole edilen bakterilerine karşı MİK değerini ve uygun dozaj rejimini belirlemektir. Çalışmada toplam 270 adet sağlıklı kahverengi alabalık kullanılacaktır. Balıklara 10, 20 ve 40 mg/kg tek doz enrofloksasin oral yolla uygulanacaktır. İlaç uygulamasını takiben kan örnekleri 0., (uygulama öncesi) 0.25., 0.5., 1., 2., 4., 8., 12., 24., 36., 48., 72., 96., 120., 144. ve 168. saatlerde kaudal ven’den alınacaktır. Enrofloksasin ve aktif metabolti siprofloksasinin plazma düzeyleri HPLC-UV kullanılarak ölçülecek ve farmakokinetik parametreler Winnonlin programı kullanılarak hesaplanacaktır. Elde edilen veriler istatistiksel açıdan değerlendirilecektir. Enrofloksasin ve siprofloksasinin Aeromonas hydrophila, Yersinia ruckeri, Pseudomonas putida ve P. Fluorescens akterilerine karşı MİK değeri Broth dilusyon metodu ile belirlenecektir. Çalışma sonucunda elde edilecek farmakokinetik parametreler ile MİK değerleri kullanılarak enrofloksasinin alabalıklarda farmakokinetik ve farmakodinamik ilişkisi ortaya konulacaktır.