SOL-GEL YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN Zn GEÇİŞ METALİ KATKILI YBCO (123) SÜPERİLETKENLERİNİN YAPISAL, ELEKTRİK VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ASLAN AYDEMİR, Gökçen (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada, nano boyutlu malzemelerin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan yöntem olan sol-gel yöntemi ile Zn (Çinko) katkılı YBCO − 123 süperiletken numuneleri üretilmiştir. Yapılan katkılanmanın yapısal, elektrik ve mekanik özellikleri üzerine etkileri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Karşılaştırma yapmak için aynı şartlarda katkısız numune de üretilmiştir. Üretilen süperiletken numunelerin faz analizi ve örgü parametrelerinin belirlemesi için X ışınları kırınımı analizi (XRD), mikroyapı incelemeleri için ise taramalı elektron mikroskobu (SEM) ölçümleri yapılmıştır. Süperiletkenlik özelliklerini belirlemek için özdirenç, mekanik özelliklerini belirlemek için ise mikrosertlik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Vickers mikrosertlik, elastik modülü, gerilme ve kırılma dayanımı değerleri de katkılı ve katkısız numuneler için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Ardından mikrosertlik ölçümlerinin deneysel sonuçları, Kick's yasası, PRS modeli, EPD modeli, Hays Kendall (HK)yaklaşımı ve IIC modeli kullanılarak analiz edilmiş ve IIC modeli en başarılı model olarak belirlenmiştir.
Keywords: YBCO, Zn sol-jel metodu, süperiletkenlik, IIC modeli