MOTİVASYON, KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ: KASTAMONU İLİNDE BİR ARAŞTIRMA - ERTİT, REYHAN (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Tez çalışmasının temel amacı motivasyon, kişilik özellikleri ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Kastamonu ilinde, İl Özel İdaresinde faaliyet gösteren çalışanlara yönelik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada üç temel kavram üzerinde durulmuştur. Ele alınan kavramlardan biri olan motivasyon, davranışlarımıza yön veren, bireyi kendisine hedef koymaya iteleyen, ihtiyaçlar, arzu ve hevesler kısacası belli bir çaba gerekmeksizin elde edilmiş kalıplaşmış eğilimlerdir. Diğer bir kavram olan kişilik, kişiler arası göreceli, sürekli, eğilim ve ilişki kalıplarıdır. Son olarak örgütsel bağlılık, işe katkı sağlama, sadakat gösterme, örgüt değerlerini ve amaçlarını tanıma örgüt çıkarları için gerektiğinde fedakârlık gösterme, kısaca fiziksel ve ruhsal açıdan örgütü benimsemek olarak ifade edilebilir. Çalışmada örneklem, kolayda örneklem yöntemine göre oluşturulmuştur. Çalışmaya 220 çalışan katılmıştır. Araştırma bulguları geçerlilik, güvenilirlik analizleri, açımlayıcı faktör analizi, korelasyon analizi, yöntemleri ile ortaya konulmuştur. Çalışanlarda devamlılık bağlılığı ile içe dönük motivasyon ve dışa dönük motivasyon algıları arasındaki ilişki durumunun oldukça düşük olduğu ancak, dışa dönük motivasyon ve normatif bağlılık algıları arasındaki ilişkilerin ise nispeten kuvvetli olduğu görülmüştür. En kuvvetli ilişki ise uzlaşılabilirlik ve normatif bağlılık ve aynı zamanda sorumluluk ve içsel motivasyon algıları arasındadır. Motivasyon alt boyutlarıyla kişilik alt boyutları arasında anlamlı görülen diğer ilişkilerin ise belirgin şekilde düşük olduğu görülmüştür.
Keywords: Kişilik, Motivasyon, Örgütsel Bağlılık