Boyar Maddelerin Sarımsak Sap Ve Kabuk -Ziraî Atık Asorpsiyonunun İncelenmesi - YETGİN, Senem (My University, 2024)
Günümüzde binlerce (1x10 5 )çeşit boya mevcut olmakla birlikte 7x105 ton boyar maddenin tekstil,kozmetik yiyecek ve kağıt gibi endüstrilerin ihtiyaçlarını karşılamak için üretildiği bilinmektedir. Fakat ,özellikle tekstil sanayisinde kullanılan boyar maddelerın fabrika atık sularında tespiti, bu kimyasalların kullanımına dair çevresel endişelere neden olmuştur. Bu boyar maddeler; karmaşık yapıları nedeni karalıdırlar ve bu durum biyolojik olarak parçalanmalarını zorlaştırır. Metilen mavisi bu boya kirliliğini önleyici tedbirlerin karşılaştırılmasında sıkça kullanılan bir boyadır. Geleneksel arıtım teknolojileri, bu maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeni ile sudan ayrıştırılmasında yetersiz kalmaktadır. Adsorpsiyon boyar maddelerinin sudan ayrılmasında kullanılan çok yaygın bir yöntemdir. Düşük fiyatlı, kolay elde edilebilir adsorbent eldesi ise bu yöntemi her zaman için cazip kılan bir etkendir. Zirai atıkların bu şekilde değerlendirmesi ise son yıllarda oldukça ilgi gören bir konudur. Zirai atıklar boya ve ağır metallerin sudan uzaklaştırılması süreçlerinde maliyet düşürücü etkileri nedeni ile tercih edilmeye başlanmışlardır. Sarımsak gibi amino ve tiol grupları yönünden zengin içerikli tarım ürününün toplama periyodu sonrası oldukça fazla atığı olmaktadır. Bu projede Kastamonu yöresinde yetişen Taşköprü sarımsağının sap ve diş kabuklarının boyar madde adsorplama özellirinin kesikli denge adsorpsiyon deneyleri ile incelenmesi ve literatür ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Boyar madde olarak metilen mavisi kullanılacaktır. Sonuçlar bilinen Langmuir ve Freundlih adsorpsiyon modellemeleri ile değerlendirilecektir. Farklı sıcaklıklarda gerçekleştirilecek kesikli adsorpsiyon deneyleri ile adsorpsiyon mekanizmasının termodinamik açıdan incelenmesi diğer bir amaçtır. Adsorbent olarak kullanılacak olan sarımsak atıklarının karakterizasyonu yapılacaktır. Yüzey morfolojisini belirlemek için elektron mikroskopu 2 (SEM), adsorbent yüzeyindeki fonksiyonel grupların belirlenmesi için FTIR ve tek ve çok katmanlı yüzey alanı ölçümlemesi için BET analiz yöntemleri kullanılacaktır.