ÜÇLÜ NEGATİF MEME KANSERİNDE RASSF1A GENİ PROMOTOR METİLASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ - TOKMAKOĞLU, Sevilay (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Sporadik insan malignansilerinde RASSF1A en sık metilasyona uğrayan tümör supresör genlerden biridir. Pek çok farklı malignanside, yüksek frekansta RASSF1A promotör hipermetilasyonu olduğu ve bu frekansın kanser patogenezi ve daha agresif klinik fenotiple birliktelik gösterdiği bildirilmiştir. Üçlü negatif meme kanseri, diğer meme kanserlerine göre daha agresif fenotip göstermektedir ve literatür incelendiğinde RASSF1A promotör hipermetilasyonunun meme kanseri tümörogenezinde etkili olduğu yönünde güçlü bulgular görülmektedir. Bunlar bir arada düşünüldüğünde, RASSF1A metilasyon durumu, kanser risk ve prognozu için, klinik değerlendirmede iyi bir potansiyel biomarkır olabilir. Bu çalışmanın amacı; üçlü negatif meme kanserinde RASSF1A promotör metilasyon durumunun belirlenmesidir. Çalışmamıza, üçlü negatif meme kanseri olan 37 hasta ve 29 normal meme kontrol doku grubu dahil edildi. DNA metilasyon analizi formalinle fiske edilmiş parafine gömülü üçlü negatif meme kanseri doku örneklerinde gerçekleştirildi. DNA izolasyonu ve bisülfit uygulamasını takiben, DNA metilasyonu, real-time PCR yöntemi ile analiz edildi. Üçlü negatif meme kanseri grubunun RASSF1A geni metilasyonu frekansı %72,2 olarak tespit edilirken, bu oran kontrol grubunda %37,9 olarak bulundu (p=0,020). Sonuçlar benzer çalışmaların sonuçlarıyla paralellik gösterdi. Üçlü negatif meme kanseri grubunda RASSF1A metilasyonu ile histolojik derece, kanser evresi, lenf nodu tutulumu ve tümör çapı arasında bir ilişki bulunmadı.
Keywords: RASSF1A, meme kanseri, triple negatif meme kanseri, DNA metilasyonu