İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK ÖLÇEĞİ UYARLAMA ÇALIŞMASI - Güzel, Hande; Mamatoğlu, Nihal (Cukurova Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı İş Yerinde Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlamasını yapmak, geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. Bu kapsamda kamu ve özel sektörde çeşitli alanlarda çalışan % 55’i kadın, % 45’i ise erkek olmak üzere 207 kişi üzerinde uygulama yapılmıştır. Dilsel eşdeğerliği sağlamak için hem psikoloji hem de dil alanında uzman toplam altı akademisyenden görüş alınmıştır. Yapılan çalışmalardan sonra geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Ölçeğin yedi faktörlü yapısını sınamak için doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Bu faktörler, otantik yaşamak, aradığını bulmak, perspektifi korumak, stresle başa çıkmak, işbirliği içinde etkileşim, sağlıklı kalmak ve ağ oluşturmaktır. Analiz sonrası elde edilen uyum indeksleri ölçeğin yedi boyutlu yapısının Türkiye örnekleminde de korunduğunu doğrulamaktadır (χ 2 /sd=2,40, RMSEA=0,08, SRMR=0,08, CFI=0,96, GFI=0,80 ve AGFI=0,72). Ölçeğin güvenirlik çalışması için yapılan analiz sonucunda Cronbach alfa değeri 0,89 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda İş Yerinde Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği’nin, iş yerinde çalışanların psikolojik dayanıklılık düzeyini değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Sosyal ve Kişilik Psikolojisi (Diğer); Psikolojik dayanıklılık; İşyeri; Ölçek uyarlama; Geçerlik; Güvenirlik; Social and Personality Psychology (Other); Resilience; Workplace; Scale adaptation; Validity; Reliability.