Muscle Spindle and Comparison of Fish Muscle Spindle with Other Vertebrates - Adem, Souad Salah; Elp, Mahmut (Alinteri Zirai Bilimler Dergisi, 2017)
Bu calismanin amaci bugune kadar kas igleri uzerine yapilan calismalari bir araya getirmek ve baliklar ile diger omurgalilarin kas iglerini karsilastirmaktir. Kas igleri kas uzunlugunun oran ve yogunlugunu belirleyen iskelet kaslarinin germe reseptorleridir. Bu calisma mevcut literaturlere gore diger omurgalilar ile balik kas iglerinin bir karsilastirmasi olarak dusunulmustur. Balik kas ig yapisi tek intrafuzal kas lifi yilan ve kertenkelelere benzer ve bugune kadar calisilmis diger omurgalilarda oldugu gibi cift kapsulludur. Kas buyuklugu karsilastirildiginda intrafuzal kas fibrillerinin uzunluk ve capinda onemli farkliliklar yoktur. Balik ve diger omurgalilarda kas igleri bir algilayici ile sonlanir (memeliler haric, bir veya birkac algilayici ile de sonlanabilir) ve ekstrafuzal kas liflerini sinir sistemine de baglayan aksonlarin kollarindan motor sinir baglantisini saglar. Balik kas iglerinin motor sinir baglantilari hakkinda herhangi bir calisma bulunmamaktadir.
Keywords: Kas iği; b alık anatomisi; balık kası; M usc le spindels; f ish anatomy; f ish musc le