Ceftriaoxone'un fenilalanin ve DNA ile etkileşiminin incelenmesi ve antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi - Othman, Fadhila M. A. (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Ceftriaoxone ile fenilalanin arasındaki etkileşimin ve ceftriaoxone ile Calf-Thymus Deoksiribonükleik asit (CT-DNA) arasındaki etkileşimin absorpsiyonu belirlenmiş ve ceftriaoxone ve fenilalaninin seçilen bakteriler üzerindeki anti-bakteriyal aktiviteleri incelenmiştir. Farklı sıcaklıklar, inkübasyon süreleri ve PH değerlerinde ceftriaoxone ile fenilalanin etkileşimi Ultraviyole-visible spektrofotometre (UV) ile belirlenmiş olup, absorpsiyon değerleri birbirine çok yakındı. CT-DNA ile ceftriaoxone etkileşimi ise Ultraviyole-visible spektrofotometre (UV) ile fark edilebilir durumdaydı. Tek başına ceftriaoxone ve ceftriaoxone ile fenilalanin kombinasyonu, bu araştırmada kullanılan bakteriler üzerinde (Salmonella enteritidis ATCC 13076, Proteus mirabilis ATCC 25933, Staphylococcus aureus ATCC 43300 (MRSA), Sarcina lutea ATCC 9341, Salmonella typhimurium NRRLE 4463, Yersinia enterocolitica ATCC 1501) inhibisyon zonu göstermiştir, fakat tek başına fenilalanin inhibisyon zonu göstermemiştir. Sonuçlarımız, CT-DNA ile ceftriaoxone arasındaki etkileşim mekanizmalarını çözmeye yönelik olarak fikir verici niteliktedir.
Identification of interactions of ceftriaoxone with phenylalanine and DNA and determinaton of their antimicrobial activities
Keywords: Ceftriaoxone, fenilalanin, DNA etkileşimi, antimikrobiyal aktivite