TEDARİK ZİNCİRİ ALANYAZINI ROTASI: LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALARIN EVRİMİ - YILDIZ, Bülent; ÇİĞDEM, Şemsettin; SEYHAN, Mehmet (Kafkas Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi, 2020)
Bu çalışmada, Türkiye’de yazılmış ve başlığında “tedarik zinciri” ifadesi geçen 461 adet tezin genel durumu sosyal ağ analizi ile analiz edilmiştir. Tezlerin 354'ü yüksek lisans ve 107'si doktora tezidir. Analiz neticesinde en çok kullanılan anahtar kelimenin “performans değerlendirme” olduğu görülmüştür. “Lojistik sektörü”, “risk yönetimi” ve “yeşil tedarik zinciri yönetimi” anahtar kelimelerinin izlediği gözlemlenmiştir. İlgili alanda en çok teze sahip olan üniversitenin İstanbul Teknik Üniversitesi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca çalışılan konuların seyrini görebilmek için dönemsel olarak analizler gerçekleştirilmiştir. Dönemler 1999-2003, 2004-2008, 2009-2013 ve 2014-2018 olarak belirlenmiştir. 1999-2003 dönemi incelendiğinde bilişim teknolojilerinin çalışmalarda ön planda olduğu tespit edilmiştir. 2004-2008 dönemi incelendiğinde çalışmaların ağırlıklı olarak lojistik sektörü üzerine olduğu bulgusu elde edilmiştir. 2009-2013 dönemi incelendiğinde tedarik zinciri ağı ve işletme performansı kavramları ön plana çıkmaktadır. 2014-2018 dönemi incelendiğinde performans değerlendirme, yeşil tedarik zinciri yönetimi ve risk yönetimi kavramlarının ön planda olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Genel olarak üniversitelerin günceli takip etmekte oldukları tespit edilmiştir.
Keywords: Sosyal Ağ Analizi; Tedarik Zinciri; Lojistik sektörü