Kastamonu Kent Merkezi Ve Yakın Çevresindeki Topraklarda Ağır Metal Birikiminin Toprak Kullanımına Bağlı Değişimi - KRAVKAZ KUŞCU, İnci Sevinç (My University, 2024)
Günümüzde hava kirliliği milyonlarca insanın hayatını tehlikeye sokan bir olgudur. Hava kirliliğine neden olan en tehlikeli bileşenler ağır metallerdir. Yaşayan organizmalar için manganez (Mn), çinko (Zn), krom (Cr), bakır (Cu), demir (Fe) ve nikel (Ni) gibi mikrobesinlerin gerekli olmasına rağmen bunlar yüksek seviyelerde zararlı etkiler oluşturabilir. Esansiyel olmayan cıva (Hg), kadmiyum (Cd), arsenik (As) ve kurşun (Pb) gibi diğer metaller düşük uygulama seviyelerinde bile yaşayan organizmalarda ciddi toksisite oluşturmaktadır. Bundan dolayı ağır metal kirliliğinin izlenmesi son derece önemlidir. Ağır metaller büyük oranda kaynaklarından havaya karışmakta, havadan ise bitkiler veya canlılara geçmekte ancak her durumda en sonunda toprağa ulaşmaktadır. Sonrasında ise ağır metaller topraktan sulara, bitkilere ve onlardan da diğer canlılara geçmektedir. Bun döngüden dolayı topraktaki ağır metal kirliliğinin tespiti ayrı bir önem taşımaktadır. Bu sebeple topraktaki ağır metal birikimi pek çok alanda çalışmalara konu olmuş ancak Kastamonu’da bu konuda kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada Kastamonu’da topraklardaki ağır metal kirliliğinin hangi düzeyde olduğunun belirlenmesi amaçlanmaktadır.