Kırgız destanlarında hitaplar ve unvanlar - Kör, Hafize (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Destanlar, yazıldıkları dönemi sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi gibi pek çok açıdan değerlendirmemizi sağlar. Geniş bir konu olanağı sağladıkları için çalışmalarda destanlardan çokça faydalanılmaktadır. Türk dünyası ise destan çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Türk dünyası halklarından birisi olan ve destan çeşitliliği açısından büyük öneme sahip olan Kırgızlar Manas destanı ile yetinmeyip birçok destan daha oluşturmuşlardır. Manas’a göre daha kısa olan bu destanlar konu, içerik ve anlam bakımından oldukça yoğundur. Biz de çalışmamızda Kırgız destanlarından olan Kurmanbek, Seyitbek, Güldana, Askazan Baatır, Canış Bayış, Er Soltonoy, Boston, Coodarbeşim, Kocacaş, Manas, Eşimkul menen Zuura, Bagış ve Kız Darıyka incelenmiştir. Çalışmada destanlardaki hitap ve unvanlar incelenmiştir. Kırgız halkları ve kültürü açısından büyük öneme sahip olan destanları incelememizin amacı Kırgız halkı hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bunun için ilk olarak destanların özetlerini yazmak ile başlanmıştır. Aynı zamanda hitap ve unvanlarının Türkiye Türkçesi ile benzerlikleri ortaya koymak için karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
Addresses and titles in Kyrgyz epics
Keywords: Kırgız, destan, hitap, unvan