Libya ticaret bankasının halkla ilişkiler faaliyetlerine ilişkin bir değerlendirme - Alfaytouri, Salem Abdalla Salem (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Çalışma, Libya Ticaret Bankası'ndaki halkla ilişkiler departmanının niteliğini ve bankanın imajını güçlendirmek amacıyla departman bünyesinde yapılan çalışmaları araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, halkla ilişkiler departmanının Libya Ticari Bankası Yönetimi bünyesinde karşılaştığı zorlukları ve sıkıntıları belirmek maksadıyla halkla ilişkiler departmanının işinin niteliği, yeni müşteriler kazanmaya yönelik çalışmaları ve bankacılık sektöründeki önemi de çalışmada incelenmiştir. Çalışmada mülakat tekniği ile banka çalışanları ve halkla ilişkiler çalışanları ile yapılan görüşmeler vasıtasıyla ortaya çıkan veriler elde edilmiştir. Çalışmada, halkla ilişkiler departmanlarının bankanın itibarının attırılmasında, bankanın sosyal çevresinde farkındalık oluşturulmasında ve banka ile müşterileri arasında anlayışın sağlanmasında katkı sağladığı hususu üzerinde durulmuştur. Bankadaki diğer departmanlar tarafından görevlerine müdahale, halkla ilişkiler departmanının örgütün yapısında en üst yönetime bağlı olmaması, yeterli halkla ilişkiler alanında uzmanın bulunmaması ve yeterli bütçenin departman için sağlanmaması halkla ilişkiler departmanının başarısını etkilemektedir. Çalışma sonucunda, halkla ilişkiler departmanı ve çalışanları hakkında bankalara ve çalışanlarına birtakım tavsiyelerde bulunulmuştur. Söz konusu bu tavsiyeler şöyle sıralanabilir: Halkla ilişkiler departmanı çalışanlarına eğitimler verilmeli, halkla ilişkiler departmanı bankanın en üst yönetimine bağlanmalı, modern teknolojinin bankacılık sektörünün gelişimine katkısından faydalanılmalı, bankanın yıllık planında halkla ilişkiler departmanı için gerekli bütçe ayrılmalı, halkla ilişkilerin faaliyetleri daha etkin ve programlı bir şekilde yürütülmelidir.
Keywords: Bankacılığın Gelişimi, Halkla İlişkiler, Ticaret Bankası