Zamirin merciindeki farklı ihtimallerin itikadi reddiyelerde kullanımı – nahiv ve anlambilim çalışmas - Turfan, Zehra (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Arapça’daki zamirin merciinin ihtimallerinin itikadi reddiyelerdeki yansımalarını inceleyen bu araştırma giriş, dört ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırma konusunun amacı, önemi, yöntemi ve kapsamı ile önceki çalışmalar bilgileri verildi. Birinci bölümde itikadi reddiyelerin tanımı yapıldı. Reddiye geleneğinde bu eserlerin hangi formlarla yer bulduğu açıklandı. Reddiye türü eserler ile dil arasındaki ilişkiye değinildi. İkinci bölümde araştırmanın teorik temelini oluşturan zamir olgusu ele alındı. Zamirin tanımı, türleri, kullanım sebepleri ve işlevleri açıklandı. Üçüncü bölümde mercii olgusu teorik açıdan açıklanırken dördüncü bölümde bu olgunun ihtimallerinden kaynaklanan farklılıklar itikadi reddiyelerde uygulamalı olarak gösterildi. Sonuç bölümünde çalışmada reddiye eserler üzerinden tahlil edilen örnekler ile elde edilen sonuçlar sunuldu. Zamirin merciinden kaynaklanan anlam farklılıklarının itikadi reddiyelerdeki yansımaları değerlendirildi.
Keywords: Zamir, Mercii, Reddiye, İhtim