Parçacık sürü optimizasyonu yöntemine dayalı maksimum güç noktası izleme algoritmasının incelenmesi - Elshara, Rafa Othman Hussein (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu tezde, güneş enerjisi sistemlerinde parçacık sürü optimizasyon yöntemini kullanarak, maksimum güç noktası takip algoritmasını belirleme problemi ele alınmıştır. Tipik olarak, güneş enerjisi hücrelerinin nitelikleri kurulumdan önce üretici tarafından deneysel veriler kullanılarak belirtilmiştir. Ölçüm veya tespit açısından ilgi çekici birkaç güneş enerjisi dejenerasyon mekanizması vardır. Bu nedenle güneş enerjisi parametrelerinin zaman içinde periyodik olarak aktif bir biçimde ölçülmesi fayda sağlayacaktır. Tipik bir güneş enerjisi sisteminin eşdeğer modeli için, maksimum güç noktası takip algoritmasını iyileştirmek amacıyla parçacık sürü optimizasyon yöntemine dayalı akıllı bir yöntemden geliştirilen bir metodoloji önerilmiştir. Bu metodolojiyi kapsayan yöntem, güneş enerjisi sisteminin periyodik olarak güncellenmesine izin verir ki bu güncelleme, sistemde azami güç çıkışını bulmak amacıyla kullanılabilir. Sonuç olarak, PV güç dönüşüm verimliliği için ışınlama değeri 1000 Watt/m2 olduğu yerde 1400 Watt/m2 elde edilmiştir. Böylelikle PV güç dönüşüm verimliliği için ışınlama değerinde %40’lık bir artış sağlanmıştır. Önerilen yöntemin ve MPPT yönteminin doğruluğu %95,45’dir.Bu doğruluk, Maksimum Güç, modül başına hücre ve Açık devre voltajı (Volt) için sırasıyla 244,62 (Watt), 60 (Ncell) ve 37,2 (Volt) olarak elde edilir.
Keywords: Maksimum Güç Noktası İzleme, Parçacık sürü optimizasyonu, Güneş enerjisi