KIZILDELİ SULTAN TEKKESİ’NİN KAPATILMASI (1826) VE FAALİYETLERİNE YENİDEN BAŞLAMASI - Maden, Fahri (Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Sayı 53, Ankara 2010, s.115-126., 2010)
ızıldeli Tekkesi XV. yüzyılda Dimetoka’nın Cebel nahiyesinde kuruldu. Bu sırada vakıf tesis edilip çevre köy ve mezralar buraya bağlanarak tekke zenginleştirildi. Zamanla daha çok vakıf meselelerinden gündeme gelen tekkenin faaliyetleri 1826 yılına kadar normal olarak devam etti. 1826 yılı Bektaşi tarikatı ve tekkeleri için dönüm noktası oldu. Bu tarihte Yeniçeri ocağı kaldırıldı ve ocak-tarikat arasındaki bağlantı sebebiyle Bektaşi tekkeleri de lağvedildi. Bu sebeple Kızıldeli Sultan tekkesi de kapatıldı. Buradaki dervişler sürgün edildi. Tekkenin ana binası camiye çevrildi. Diğer eklentiler ve mal varlıkları müsadere edilip satıldı. Böylece faaliyetlerine son verilen tekke bir süre kapalı kaldı. Ancak Sultan Abdülaziz döneminde yeniden açılarak faaliyetlerini sürdürdü. Hem bölgede hem de Bektaşi tarikatı içerisinde önemini korudu.
CLOSING OF THE KIZILDELI SULTAN LODGE (1826) AND ACTIVITIES BEGINNING AGAIN
Keywords: Dimetoka, Bektaşi, Bektaşi Tekkesi, Kızıldeli Sultan, Kızıldeli Sultan