Glis glis (Nehring, 1903) (Rodentia: Gliridae) Türünün Kastamonu İlindeki Yayılış Gösterdiği Alanların ve Potansiyel Dağılımının Tespit Edilmesi - EVCİN, Özkan; KALLECİ, Büşra (Bilge International Journal of Science and Technology Research, 2020)
Fındık faresi ailesinin en iri üyesi olan yediuyurlar (Glis glis), Rodentia (Kemiriciler) takımına mensup canlılardır. Glis glis türünün Anadolu’da Glis glis orientalis Nehring (1903) ve Trakya’da Glis glis pindicus Ondrias (1966) olmak üzere iki alt türe sahip olduğu bilinmektedir. IUCN Kırmızı Listesinde LC (Asgari Endişe) kategorisinde yer alan Glis glis nesli, zaman içinde insanlar, yırtıcılar, yaban hayvanları ve çevresel faktörlerin de etkisiyle azalma riski taşımaktadır. Bu çalışmada Kastamonu’da türün yayılış gösterdiği alanlar doğrudan gözlem yöntemleri ile tespit edilmiş ve türün muhtemel yayılış alanları maksimum entropi yaklaşımı ile (MaxEnt) modellenerek haritalandırılmıştır. Modelleme sonucu elde edilen veriler ışığında Glis glis’in potansiyel dağılım modelinin oluşmasında katkı sağlayan en önemli bioiklim değişkenlerinin bio18, bio11, bio1 olduğu, elde edilen habitat uygunluk modelinin AUC değerinin ise 0,861 olduğu görülmüştür.
Keywords: 15. Life on land