Bazı Nano Partiküllerin Karaçam (Pinus Nigra Arnold. Subsp. Pallasiana Lamb. (Holmboe)) Ve Sarıçam (Pinus Sylvestris L.) Tohumlarının Çimlenmesi Üzerindeki Etkisi - AYAN, Sezgin (My University, 2024)
Küresel iklim değişikliği ve çevre kirliliğine bağlı olarak ortaya çıkan ortam kirlenmelerinin canlı organizmalar ve bu organizmaların yaşamsal faaliyetleri üzerinde meydana getirdiği değişimler konusunda yeterli bir bilgi bulunmamaktadır. Özellikle doğal ortamlarda meydana ortaya çıkan nanopartiküllerin canlı yaşamı üzerindeki pozitif ve negatif etkileri günümüzde hala araştırılmaktadır. Bu kapsamda; nanopartiküllerin orman ağacı türlerinin tohumunda ve fidan gelişiminde yarattıkları etkiler de kesin olarak tespit edilebilmiş değildir. Bu nedenle gerçekleştirilecek olan bu çalışmada; ZnO, FeO, AgNPs, SiO2, TiO2 ve CuO gibi nanopartiküllerin farklı dozları karaçam ve sarıçam tohumlarına uygulanarak, bu nanopartiküllerin tohumların çimlenme fizyolojisinde meydana getirdiği değişimler incelenecektir.