Gebe Obez Ratlarda N-Asetil Sistein Kullanımının Anne Ve Doğan Yavruların Oksidatif Durumları Üzerine Etkisi - TATAR, Tuğba (My University, 2024)
Obezite dünya genelinde hızla yaygınlaşan bir pandemi haline gelmiştir. Önlenebilir sağlık sorunları arasında olmasına rağmen yaygınlaşma hızındaki artışın önüne geçilememektedir. Obeziteye neden olan iki önemli faktör yüksek yağ içeren batı tarzı bir diyetle beslenme ve sedanter yaşam tarzıdır. Yüksek yağlı bir diyetle beslenmenin sebep olduğu obezite birçok kronik hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Ayrıca maternal obezitenin de çeşitli gebelik komplikasyonları ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bununla beraber prenatal dönemde yüksek yağlı diyete maruz kalan nesillerde oluşan kalıcı epigenetik adaptasyonlar sonucu kronik hastalıklara yatkınlığın arttığı bilinmektedir. Obezite sonucu adipozitenin artması inflamatuar sitokin üretimini ve reaktif oksijen türlerini artırmaktadır. Oluşan bu inflamatuar durum ve oksidatif hücre hasarı kronik hastalık oluşumuna zemin hazırlayan mekanizmalar arasındadır. Bu iki mekanizmanın önlenmesi obezitenin yol açabileceği zararların önüne geçilebilmesinde önem arzetmektedir. Bu nedenle obeziteyle mücadelede yalnızca vücut yağ kütlesinin azaltılmasına yardımcı olan bileşikler değil aynı zamanda antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri olan bileşikler ilgi görmeye başlamıştır. Bu bileşiklerden biri de Nasetilsisteindir. N-asetilsistein, inflamatuar ve oksidatif hasar durumlarında olumlu etkisi olduğu gösterilen besin takviyelerinden biridir. Yapılan çalışmalar obezite ile ortaya çıkan olumsuz etkilerin önlenmesinde N-asetilsistein uygulanmasının olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Ancak maternal dönemdeki obezite durumunda N-asetilsistein uygulanmasının anne ve yavru sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik bilgiler yetersizdir. Bu çalışmada gebe obez ratlarda N-asetilsistein uygulanmasının hem annenin hem de doğan yavrunun oksidatif durumu üzerine etkisi incelenecektir.