Kastamonu Köyleri Lavanta Kokacak, Kastamonu Kırsalı Lavanta Turizmiyle Kalkınacak Örnek Uygulama Projesi - YAŞARSOY, Emrah (My University, 2024)
Dünyada özellikle son elli yıllık dönemde yaşanan ekonomik, sosyal ve teknolojik turizm olgusunun algılanmasında ve uygulanmasında önemli dönüşüm ve değişimlere neden olmuştur. Turizm etkinliklerinde yaşanılan bu değişim ve dönüşüm yalnızca turist sayı ve gelirlerindeki artış gibi nicel değil, aynı zamanda turizm isteminde ve tercihlerinde değişmeler gibi nitel olarak da kendini göstermiştir. Bu nitel değişikliklerin başında klasik 3 S (güneş-deniz-kum) turizminden doğaya yönelik turizme doğru bir yönelimin söz konusu olduğu yönünde güçlü bir inanış vardır. Nitekim günümüzde şehirleşmenin getirdiği gürültü, çevre kirliliği, tekdüzelik, stres, vb. yaşanan pek çok olumsuzluk kentlileri çeşitli arayışlara sürüklemektedir. Bu arayışlardan bir tanesi, belki de en önemlisi doğa ile içe içe olabilecekleri yerlere gitme konusundaki güncel eğilimdir. Çok zaman sürekli yaşanılan yerlerin dışına doğal ortamlara gitmeyi gerektiren bu eğilim “Kırsal Turizm” olarak adlandırılan olguyu da doğurmaktadır. Kırsal Turizm olgusu çok farklı turizm türlerini bünyesinde barındırmakla birlikte son yıllarda “Lavanta Kokulu Köyler”, Kırsal Turizm etkinlikleri içerisinde tercihli talep yaratma potansiyeli çok yüksek bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Kastamonu merkez köylerinin yanı sıra ilçe sınırları içerisinde kalan hemen hemen her bir köyün kendine özgü doğal güzellikleri, iklimsel ve coğrafi koşulların beslediği doğal miras ile birleşince olağanüstü bir çekim gücüne dönüşmektedir. Ancak söz konusu çekim gücü tek başına Kırsal Turizm hareketlerini başlatmaya yetmemektedir. Söz konusu yetmezliğin aşılmasında Lavanta Kokulu Köy temasının beklentileri de aşan bir ilgi yaratacağı ve potansiyel talebi efektif talebe dönüştürmede anahtar bir rol oynayacağına inanılmaktadır. Kastamonu köylerinin Kırsal Turizm açısından birer cazibe merkezine dönüşmesinde anahtar rol oynaması beklenen lavantanın yetiştirilmesinde ise kırsalda yaşayan çiftçilerin açık bir çekincesi söz konusudur. Özellikle orman içi açıklığa, deniz, doğal göl, baraj gölü ya da sulama göleti gibi görsel çekiciliklere sahip köylerde lavanta yetiştiriciliğiyle ilgili tanıtımların yapılması ve örnek bahçelerin kurulması halinde bu çekincenin aşılacağına inanılmaktadır. Böylece katma değeri çok yüksek bir tıbbi aromatik bitki olan lavanta cazibesi çok yüksek bir turizm çekiciliğine dönüştürülebilecektir.