Geleneksel ve İslami Hisse Senedi Endekslerinin COVID-19 Öncesi ve COVID-19 Dönemi Getiri Performanslarının Değerlendirilmesi - KANDEMİR, Tuğrul; UÇAR, Gözde (Suleyman Demirel University Visionary Journal, 2023)
Çalışmanın amacı Borsa İstanbul'da işlem gören BIST-50 ve BIST-30 geleneksel hisse senedi endeksleri ile KAT-50 ve KATLM-30 İslami endekslerinin getiri performanslarını, BIST-100 piyasa endeksinin performansı temelinde değerlendirmektir. Çalışmanın örneklemi 9 Temmuz 2014-10 Mart 2020 COVID-19 pandemi öncesi ve 11 Mart 2020-30 Eylül 2021 COVID-19 pandemi dönemi olarak iki alt dönemden oluşmaktadır. Endekslerin günlük kapanış değerlerinin ele alındığı çalışmada getiri performansları, Riske Göre Düzeltilmiş performans ölçütleri olan Sharpe, Treynor ve Jensen Alfa analizleriyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre COVID-19 öncesi dönemde en yüksek ortalama kazanç geleneksel endekslerden, COVID-19 döneminde ise İslami endekslerden sağlanmıştır. COVID-19 öncesi dönemde geleneksel endekslerin getirileri, COVID-19 döneminde ise İslami endekslerin getirileri piyasa dalgalanmalarına karşı daha duyarlı olarak tespit edilmiştir. Bu bakımdan sistematik riski ve getirisi en yüksek yatırım araçları COVID-19 öncesi dönemde geleneksel endeksler iken, COVID-19 döneminde İslami endeksler olarak belirlenmiştir. Son olarak her bir performans ölçütüne göre pandemi öncesi dönemde geleneksel endeksler daha yüksek getiri performansı sergilerken, COVID-19 döneminde ise İslami endekslerin daha yüksek performans sergilediği ortaya konulmuştur. Sonuç olarak endeks yatırımları değerlendirildiğinde pandemi öncesi dönemde geleneksel endekslerin, volatilitenin yüksek olduğu çalkantılı dönemlerde ise İslami endekslerin yatırımcılar için daha iyi bir seçenek olacağı öngörülmüştür.
Keywords: Finans; Conventional and Islamic Indices; Risk and Return; Risk-Adjusted Performance; CAPM; COVID-19; Geleneksel ve İslami Endeks; Risk ve Getiri; Riske Göre Düzeltilmiş Performans; CAPM; COVID-19; Finance