An Analysis of Women Entrepreneurs' Profiles: The Case of Amasya Province - Şencan Kukuş, Tuğba; Sirkintioğlu Yildirim, Şükran (Nişantaşı Üniversitesi, 2022)
Küreselleşme ile artan rekabet ortamında varlığı sürdürebilmenin, ekonomide sürdürülebilir büyüme ve toplumsal gelişme sağlamanın, her geçen gün artış gösteren işsizlik sorunu için çözüm bulmanın en önemli araçlarından birisi “girişimcilik” olarak görülmektedir. Girişimciliğin çok yönlü olarak geliştirilmesi tüm ülkelerin öncelik verdiği konular arasında bulunmaktadır. Meydana gelen siyasi ve ekonomik gerçekler sadece erkek nüfusunun çalışmasının yetersizliğini ortaya çıkarmış böylece kadınların da mevcut işgücüne katılmasını zorunlu kılmıştır. Kadın girişimciliğinin önünün açılması sayesinde sadece toplumsal ve ekonomik sorunlara çözüm bulunması sağlanmamış, aynı zamanda kendilerine ait özel işletmelere sahip olmaları nedeniyle ekonomik bağımsızlıklarını ve özgüvenlerini elde ederek toplumsal statülerinin daha da yükselmelerine imkân sağlanmıştır. Bu çalışma ile Amasya il merkezi ve ilçelerinde kayıtlı kadın girişimcilerin profillerinin belirlenmesi, mevcut çalışma koşullarının incelenmesi, kadınları girişimciliğe iten nedenler ve özelliklerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda 116 kadın girişimciden anket yoluyla veri toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; kadın girişimcilerin kendi işletmelerini kurmada ve faaliyetlerini sürdürme aşamasında karşılaştıkları sorunların başında; “sermaye temini” ve “vergi yükü” nün geldiği anlaşılmıştır.

Entrepreneurship is viewed as one of the most crucial tools for surviving in a more competitive environment as a result of globalization, ensuring long-term economic and social development, and finding a solution to the growing unemployment crisis. All countries place a high priority on the multifaceted growth of entrepreneurship. The political and economic realities that resulted highlighted the inadequacies of working just for men, demanding the inclusion of women in the current labor. By opening the path for women's entrepreneurship, they were able to not only solve social and economic problems, but they also had the potential to raise their social position even higher by acquiring economic independence and self-confidence as owners of own enterprises. The purpose of this study is to assess the profiles of women entrepreneurs registered in Amasya city center and its areas, to examine present working circumstances, and to uncover the motivations and characteristics that encourage women to become entrepreneurs. Data was acquired from 116 women entrepreneurs using surveys for these goals. As a consequence of the analyses conducted, it was determined that "capital supply" and "tax burden" were present at the outset of the issues experienced by women entrepreneurs in establishing and maintaining their firms.
Keywords: Entrepreneurship; Women' s Entrepreneurship; Profile of Women' s Entrepreneurs in Amasya; Girişimcilik; Kadın Girişimciliği; Amasya' da ki Kadın Girişimci Profili