Türkiye, Singapur ve Avustralya ortaokul matematik ders kitaplarındaki yüzdeler konusu sorularının karşılaştırmalı analizi - Yükselen, Ayşegül (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye, Singapur ve Avustralya ülkelerinde okutulan ortaokul matematik ders kitabında yüzdeler konusundaki çözümlü örnek, alıştırma ve değerlendirme sorularının karşılaştırmalı analizini yapmaktır. Bu karşılaştırma Smith ve Stein (1998)’de yapmış oldukları çalışmada bilişsel istem düzeyi tanımlarından ve Bloom taksonomisi basamaklarından yararlanılarak yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca sorular ve sorulara verilmesi istenilen cevapların temsiller arası geçişleri ve çözümlerin kaç adımda gerçekleştirilmesi gerektiği de incelenmiş, ülkelere göre karşılaştırılması yapılmıştır. Araştırma nitel bir araştırma olup, ders kitaplarında yüzdeler konusundaki çözümlü örnek, alıştırma ve değerlendirme sorularını analiz etmek için doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre üç ülkedeki ders kitaplarında en fazla alıştırma sorularına yer verildiği görülmüştür. Bilişsel istem düzeylerine göre incelen bulguların sonucunda ülkeler de genel olarak Düşük seviye soruların fazla olduğu, Düşük seviyenin içerisinde İlişkisiz işlemler düzeyinde sorulara daha çok yer verildiği saptanmıştır. Bloom taksonomisi basamaklarına göre incelenen bulguların sonuçlarında en fazla sorunun uygulama basamağında olduğu ve değerlendirme basamağına ait üç ülkenin ders kitaplarında soru olmadığı görülmüştür. Soruların genel olarak Sözel temsilde sorulması ve cevaplarında Nümerik temsilde istenmesi ülkelerde tercih edilmiştir. Çözüm adımlarına bakıldığında soruların % 83’nün tekli çözüm adımında olduğu belirtilmiştir.
Turkey, Singapore and Australia secondary school comparative analysis of questions in the field of percent in mathematics textbook
Keywords: Ders kitapları, Karşılaştırmalı eğitim, Yüzdeler, Bilişsel istem, Bloom taksonomisi