Kastamonu Üniversitesi Fikri-Sınai Mülkiyet Hakları Farkındalığı Ve Potansiyelinin Artırılması Yoluyla Bilimsel Kapasitesinin Güçlendirilmesi; Patent Destek Ofisinin Kurulması - YENİGÜN, Kasım (My University, 2024)
Ülkemizde Fikri ve Sınai Mülkiyet Sistemi 50 yılı aşkın süredir mevcut olmasına karşın yasal ve hukuki düzenlemeleri son 20 yıl içinde tamamlanmış görünmektedir. Günümüzde ekonomilerin işleyişinde girişimcilik ve yenilikçi ürünlerin ekonomik bir ürüne dönüşmelerinin çok önemli olduğu aşikârdır. Yükseköğretim kurumlarında ortaya çıkan bilimsel bilginin somut ve daha da önemlisi ekonomik bir çıktıya dönüşmesi önemli bir başarı göstergesi haline gelmiştir. Bu çalışmanın en temel amacı, Kastamonu Üniversitesinde ortaya çıkan fikri ve sınai mülkiyet haklarını (FSMH) koruma altına almaktır. Böylece hem akademisyenlere hem de Kastamonu Üniversitesi ve dolayısıyla ülkemize ekonomik ve teknolojik yarar sağlanmış olacaktır. Bu kapsamda akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, marka, telif hakkı başvuru dosyalarının hazırlanması, süreçlerin takibi, pazar alanlarının araştırılması ve ticarileştirilmesine yönelik tüm aşamaların desteklenmesi hedeflenmektedir. Projenin yürütülmesinde önemli alt faaliyetler olarak akademisyenlerin ziyaret edilerek konu hakkında farkındalığın arttırılması ve verilen destek hakkında bilgilendirilmesi, Patent Destek Ofisi fikri haklar uzmanlarının gerekli eğitimlere iştirak etmesi sayılabilir. Projenin üç önemli çıktısı; üniversitemizde Patent Destek Ofisi kurulması, FSMH eğitimleri, Patent İşlemleri Hizmet Alımıdır. Ayrıca öncelikli olarak Bilimsel Araştırmalar Projeler Koordinasyonundan destek alan tüm projelerin FSMH potansiyeli analiz edilecektir. Ortaya çıkan ticarileşebilir boyuttaki buluşların tescil işlemleri gerçekleştirilecektir. Üniversitemizde ve bölgemizde coğrafi işaret potansiyeli olan değerlerin de tescil altına alınması noktasında yönlendirici ve bilgilendirici rol alarak global ölçekte bilinirliğini artırılması sağlanacaktır.