Çocuk İstismarı- İhmali Vakalarıyla Karşılaşan Hemşirelerin Görüş ve Uygulamaları - Kaş Güner, Canan; Yavuz, Hafize Özge; Dörtbudak, Zeynep (Saglik Akademisi Kastamonu, 2016)
Amaç: Bu çalışma, pediatri bölümlerinde çalışan hemşirelerinin çocuk istismar-ihmal vakalarını tanılama yöntemleri, tedavi ve rehabilitasyonuyla ilgili bilgi düzeylerini ve istismar ve ihmal vakaları ile karşılaştıklarında yaklaşımlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma özel bir hastanenin çocuk ve acil servislerinde çalışan araştırmaya katılmaya gönüllü 25 pediatri hemşiresi ile gerçekleştirildi. Olgulardan daha kapsamlı bir görüşmeye katılmaya istekli, ses kaydı kullanılmasını kabul eden beş kişiyle  ayrıca yarı yapılandırılmış kalitatif görüşmeler yapılmıştır. Verilerin analizinde; SPSS 16 programı ve basit tematik analiz kullanılmıştır. Bulgular: Olguların 23’ü meslek yaşamlarında duygusal, fiziksel, cinsel istismar ve çocuk ihmali özelliklerinin tümünü taşıyan vakalarla karşılaşmalarına rağmen olguların üçü bu tip vakalarla karşılaşıldığında uygulanacak prosedür hakkında bilgilerinin olduğunu, 9’u istismar ve ihmal konusunda daha önce eğitim aldığını, 21’i eğitimin gerekli olduğunu belirtmiştir. Sonuç: Hemşirelerin aldıkları eğitimi istismar ve ihmal vakalarını tanılamak için kullanmadıkları, ancak istismar vakası ile karşılaştıklarında bu durumu doktora ve polise bildirdikleri bulunmuştur. Kalitatif görüşmelerde hemşireler istismarı tanılamada sorumlu olduklarını; ancak iş yoğunluğu nedeniyle bu sorumluluğu yerine getiremediklerini ayrıca bu vakalarla karşılaştıklarında diğer hastalara göre daha duygusal yaklaştıklarını ifade etmişlerdir.
Keywords: Medicine (General); child abuse; hospital emergency service; child neglect; Nursing; R5-920; nursing; hemşirelik; çocuk istismarı; çocuk ihlal; hemşirelik; hastane acil servisi; child abuse; child neglect; nursing; hospital emergency service; çocuk istismarı; hastane acil servisi; çocuk ihlal; Hemşirelik; 16. Peace & justice; 3. Good health